Op zondag 22 januari 2023 werden de Vrienden van stoomschip Rotterdam ontvangen voor een middag over kunst en interieur. De restauratoren Marjan de Visser en Willianne van der Sar gaven een presentatie over de restauratie van het schilderij van Martinus Schouman uit de kapiteinshut en de wandschildering in de Grand Ballroom. Tijdens een in memoriam werd aandacht besteed aan kunsthistorica Sandra van Berkum, die op 15 september 2021 op 52-jarige leeftijd overleed. Familie en vriendinnen van Sandra waren aanwezig. Na een presentatie door de voorzitter over de werkzaamheden van onze vrijwilligers vertelde Meindert Fennema over zijn boek ‘Happy Ship ss Rotterdam’. De middag werd afgesloten met een borrel. De video’s zijn gemaakt door Ryan Derks.

Het ss Rotterdam in de Maashaven (foto Ryan Derks)

Hoewel de tekst bedoeld was voor de Vrienden van Amstel Live was hij deze middag ook zeer van toepassing voor de Vrienden van stoomschip Rotterdam (foto Henny Westenburger)

In zijn welkomstwoord memoreerde voorzitter Klaas Krijnen dat het drie jaar geleden was dat de Vrienden tijdens een bijeenkomst aan boord waren. In die tijd is er veel gebeurd, ondanks de periode waarin corona het bezoek aan het schip nagenoeg onmogelijk maakte. WestCord Hotels, waar het schip deel van uitmaakt, zorgde er gelukkig voor dat het schip deze moeilijke periode doorstond (foto Jan-Willem Koene). Video: Opening van de middag

De voorzitter heette Daniel van de Ven welkom (foto Jan-Willem Koene)

Restauraties

Restaurator Marjan de Visser vertelde uitgebreid over de restauratie van het schilderij van Martinus Schouman uit de kapiteinshut (foto Jan-Willem Koene)

Video: Presentatie Marjan de Visser

Restaurator Willianne van der Sar deed verslag van de restauratie van de wandschildering Egeïsche Zee van Cuno van den Steene in de Grand Ballroom (foto Jan-Willem Koene)

Video: Presentatie Willianne van der Sar

Herinneringen aan Sandra van Berkum

De voorzitter introduceerde het in memoriam over Sandra van Berkum. Onze stichting heeft gedurende een periode van bijna 20 jaar nauw met Sandra samengewerkt. Dankzij haar ontstond een goed beeld van de kunst aan boord en konden replica’s van verloren gegane kunstwerken aan boord terugkeren. Ook schreef zij een aantal boeken over het schip. Vervolgens gaf hij het woord aan Gerjan de Waard van Uitgeverij Scriptum. Video: Herinneringen aan Sandra van Berkum

Uitgever Gerjan de Waard vertelde over zijn langdurige en innige samenwerking met Sandra (foto Jan-Willem Koene)

Fotograaf Daniel van de Ven deelde zijn herinneringen aan de plezierige samenwerking met Sandra bij het schrijven van het boek Voor altijd Rotterdam dat in oktober 2019 in de Kunsthal werd gepresenteerd (foto Jan-Willem Koene)

Ton Wesselink, algemeen-directeur van het ss Rotterdam, haalde herinneringen op aan de samenwerking met Sandra bij het maken van het Gouden Boekje over het ss Rotterdam (foto Jan-Willem Koene)

Onze werkzaamheden

Vervolgens deed de voorzitter verslag van de vele werkzaamheden die onze vrijwilligers in de afgelopen tijd hebben uitgevoerd. Zij restaureerden onder meer de houten wand in de Queens Lounge.

Video: Het werk van onze vrijwilligers

(foto Klaas Krijnen)

Happy Ship ss Rotterdam

Meindert Fennema schreef het boek Happy Ship ss Rotterdam over zijn herinneringen aan de wereldreis die hij in 1965 als pantry bediende maakte op het ss Rotterdam (foto Jan-Willem Koene).

Helaas is Meindert Fennema op 12 juni 2023 op 77-jarige leeftijd overleden.

Video: Boekpresentatie Meindert Fennema