Upper Promenade Deck

Publieke ruimten op het Upper Promenade Deck

Auditorium / Theater (balkon):
Ontwerp: C. Elffers, Rotterdam
Uitvoering: De Nijs Meubelfabriek, Rotterdam.

Het balkon (voorheen 1e klasse) biedt ruimte aan 163 personen en is door middel van twee trappenhuizen verbonden met de zaal. (Zie voor meer informatie onder Promenade Deck).

AuditJWKoeneHet Theater in 1999  foto Jan-Willem Koene

DSC_1152Het Theater nu  foto Jan-Willem-Koene

Ambassador Lounge:
Ontwerp: J.A. van Tienhoven, Amsterdam
Uitvoering: De Nijs Meubelfabriek NV, Rotterdam

Het hart van deze salon is de stervormige houten dansvloer uitgevoerd in jarrah, wengé, teak, peroba en essen, waaromheen het meubelplan concentrisch is ontworpen. De zaal is ingedeeld in sectoren door naar het middelpunt gerichte schermen. Deze schermen zijn voorzien van ronde glazen (Leerdam) die, gedeeltelijk verzilverd en gevat in bronzen en goud geëloxeerde (elektrolytisch geoxideerde) aluminium randen, in palissanderhout zijn opgenomen. Gelijke glazen zijn ook in de buitenwanden toegepast.

Krijnen Ambassador3foto Klaas Krijnen

De bar, als een der sectoren, geeft de bezoeker zicht op de dansvloer. Het muziekpodium ligt iets verhoogd. Boven de dansvloer is een rond, verlaagd plafond aangebracht waarin koud-kathodeverlichting is opgenomen, ingedeeld in stroken die om de andere met geel en rood Vynide zijn beplakt. De betimmering is uitgevoerd in palissander, de ramen in teakhout. De twee wandversieringen, “het water” en “de lucht”, zijn geschilderd door Christa van Santen van het atelier van kunstschilder Huib Hierck. De zaal biedt plaats aan 110 personen. Op transatlantische reizen was de Ambassador bestemd voor de 1e klasse passagiers.

Interieur-20100109_Koene_067foto Jan-Willem Koene

DSC_0302foto Jan-Willem Koene

Vestibule:
Voorwand: spiegelglaspaneel, gemaakt door de Tetterode glasfabriek

12-up-spiegelwand-akkermans-koene-1foto Jan-Willem Koene

Cardroom):
Ontwerp: C.L.W. Wirtz, interieurarchitect GKf, Rotterdam
Uitvoering: Fa. C.A. Eckhart Meubelfabriek, Schiedam.

De voormalige 1e klasse Cardroom vormt een geheel met de Library en de Forecourt en wordt van de laatste gescheiden door een decoratieve glaswand (applique glas), vervaardigd door de firma Pieterman, Schiedam en ontworpen door C.L.W. Wirtz. De overige wanden zijn oorspronkelijk uitgevoerd in teak- en essenhout. Een groot deel daarvan is verloren gegaan tijdens de renovatie.

Library:
Ontwerp: C.L.W. Wirtz, interieurarchitect GKf, Rotterdam
Uitvoering: C.H. Eckhart Meubelfabriek NV, Schiedam
Inrichting: Mutero NV Interieurarchitecten, Rotterdam
Architect: J. Schuil

De voormalige 1e klasse bibliotheek maakt deel uit van de hoofdarchitectuur van de Cardroom en de Forecourt. Een decoratieve glaswand (applique glas) scheidt de Library van de Forecourt. De overige wanden zijn oorspronkelijk uitgevoerd in teak- en essenhout en gedeeltelijk in Vynide. Een groot deel hiervan is verloren gegaan tijdens de renovatie. Het schilderij “Thuiskomst na visvangst” is gemaakt door Bouhuijs-Klaassen uit Zandvoort.

bibliotheek vissersnettenLibrary in 1996  foto Klaas Krijnen

library1994-krijnen

De Library in 1996  foto Klaas Krijnen

Forecourt:
Ontwerp: C.L.W. Wirtz, interieurarchitect GKf, Rotterdam

Deze ruimte vormt de entree voor de Smoking Room en wordt geflankeerd door de Cardroom en de Library. Bij de ingang van de Smoking Room staat een decoratie in de vorm van een bronzen hekwerk met daarin perspex blokken met zeedieren en insecten, ontworpen door dhr. Wyvern en vervaardigd door de biologische afdeling van de firma Europlastic NV, Hilversum.

Interieur-20091219_Koene_098foto Jan-Willem Koene

Smoking Room:
Ontwerp: C.L.W. Wirtz, interieurarchitect GKf, Rotterdam
Uitvoering: Fa. C.A. Eckhart Meubelfabriek, Schiedam.

Deze rookzaal 1e klasse geeft door de grote ramen aan weerszijden vrij zicht op het promenadedek en op zee. Langs de ramen zijn banken geplaatst met een omklapbare rug, zodat deze zowel naar buiten als naar binnen gericht kunnen worden. Voor de raamwanden staan kolommen in Bangkokteak. Op de kopwanden is ditzelfde teak toegepast in combinatie met verspringende panelen van Vynide, afgezet met geanodiseerd aluminium biezen.

smoking-room-en-cardroom-brochUit brochure HAL 1960

smoking-room6foto Klaas Krijnen (1996)

Voor de toegangen tot de Tropic Bar en de vestibule richting Ritz-Carlton staat een teakhouten scherm met daarop een bronzen sculptuur, voorstellende mensen uit verschillende werelddelen met hun typische rookattributen: v.l.n.r.: een Chinees, een Turk met waterpijp, een Luipaardman uit Midden-Afrika, een Hulele-vrouw uit Ceylon, een inwoner van Kreta en een Indiaan met vredespijp. Tevens zijn op andere panelen twee sculpturen van tabaksbladeren aangebracht. Ontwerp: beeldhouwster Everdine Schuurman-Henny, uitgevoerd door de firma Joosten, Arnhem. De opbergmeubels zijn gedecoreerd met een in loden strippen uitgevoerde figuratie, ontworpen en vervaardigd door kunstschilder V.E. Elenbaas. Het plafond is uitgevoerd in een V-vorm en bestaat uit teakhouten raamwerken met hoger gelegen vullingen in wit en geel Vynide. Verlichtingsornamenten: ontwerp J. Hogervorst, uitvoering ANVIA, Almelo. De glazen kelken zijn vervaardigd door de Kon.Ned. Glasfabriek, Leerdam.

Interieur-20091219_Koene_101foto Jan-Willem Koene

Interieur-16e_UP_loodveter_Elenbaas_Koenefoto Jan-Willem Koene

Tropic Bar:
Ontwerp: C.L.W. Wirtz, interieurarchitect GKf, Rotterdam
Uitvoering: Fa. C.A. Eckhart Meubelfabriek, Schiedam.

Deze bar, bestemd voor de 1e klasse, is gecomponeerd om een schildering die de gehele oppervlakte van de wand beslaat (30 vierkante meter). Deze wandschildering is een verbeelding van een tropische stemming met enerzijds een broeierige zon en tropische plantengroei en anderzijds een aantal drummende negers in een tropische nacht. Ontwerp en uitvoering V.E. Elenbaas. De wanden zijn opgebouwd uit smalle teakhouten panelen. Verlichtingsornamenten: ontwerp: J. Hogervorst, uitvoering: ANVIA, Almelo.

DSC_6983foto Jan-Wilem Koene

rdm300-tropic-bar-plafond-koene-5120063foto Jan-Willem Koene (1999)

Ritz-Carlton (nu Grand Ballroom):
Ontwerp: Mutero NV, Rotterdam
Uitvoering: De Nijs Meubelfabriek NV, Rotterdam
Architect: J. Schuil.

ritz-carlton-brochUit brochure HAL 1060

De zaal biedt plaats aan 222 personen op twee niveaus. Het is de meest prestigieuze ruimte, op transatlantische reizen bestemd voor 1e klasse passagiers. Het balkon is vanuit de zaal bereikbaar door een brede gebogen trap. De klok op de wand tussen de toegangsdeuren is ontworpen en uitgevoerd door Leo Brom, edelsmid te Utrecht. Ook de trapleuning en balkonbalustrade zijn van zijn hand. Hierin zijn versieringen opgenomen in de vorm van visjes (ontworpen en gemaakt door Louis Dusee) die worden opgejaagd door een zeemonster aan de voet van de trap en uiteindelijk in een visnet belanden dat in de balkonbalustrade is verwerkt. De in verschillende kleuren geëtste bronzen dansvloer stelt het zand op de bodem van de zee voor, heen-en-weer gezwiept door de getijden. Ontwerp en uitvoering: Jan Eloy en Leo Brom. Hieraan grenst een verhoogd muziekpodium. De betimmering is uitgevoerd in Japans essenhout (tamo). Tafelbladen met glasmozaïek vervaardigd door Haro Op het Veld. Een aantal tafels was oorspronkelijk voorzien van schemerlampjes.

Interieur-20100109_Koene_28foto Jan-Willem Koene

ritz-carlton-kkfoto Klaas Krijnen (1996)

Het plafond wordt doorsneden door 6 banen, afgedekt met doorschijnend materiaal waarachter koud-kathodeverlichting is aangebracht in gekleurde kokertjes. Deze panelen moeten een idee geven van wat vissen zien als zij door het wateroppervlak naar de lucht kijken.

krijnenritzplafondfoto Klaas Krijnen (1996)

De enorme wandschildering stelt het leven rond de Aegeïsche zee voor, ontworpen en uitgevoerd door Cuno van den Steene uit Baarn.

Interieur-21_UP_hekwerk_Brom_Koenefoto Jan-Willem Koene

krijnen-ritz-kerst-1996foto Klaas Krijnen (1996)