Interieur en techniek

Sky Room:
Ontwerp: Mutero N.V. Interieurarchitectuur, Rotterdam, architect J. Schuil
Uitvoering: NV Nederlandse Aanneming Mij, v.h. Firma H.F. Boersma, Den Haag

De Skyroom in de jaren zestig    foto Harry Mosch, met dank aan mw. Thea Mosch-Luckerath

De Sky Room is gelegen op het Bridge Deck en was oorspronkelijk bestemd voor de 1e klasse passagiers. De zaal staat met twee liften en een secundaire trap in verbinding met de lager gelegen dekken. Ruime raampartijen voor en achter geven vrij zicht op de open promenade achter en het (1e klasse) sportdek vóór. De oorspronkelijke inrichting is tijdens de renovatie geheel verloren gegaan. Een gedeelte van de wanden en het plafond was betimmerd met grenenhouten stroken. De rest van de wanden was met Vynide bekleed. Vynide is de merknaam van een kunststof bekledingsmateriaal, ontwikkeld door ICI. Het patroon van het plafond kwam terug in de oorspronkelijke vloerbedekking. De vloerbedekking werd naderhand door de HAL gewijzigd. De wanddecoratie “Het Zonneschip” is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar W.J. Akkermans. Dit kunstwerk is nog aanwezig.

skyroom-zonneschip

De Skyroom in 1996, met het originele plafond en het kunstwerk Het Zonneschip van W. Akkermans  foto Klaas Krijnen

krijnen-skyroom3De verdwenen originele houten betimmering tegen de achterwand  foto Klaas Krijnen

Sun Room:

Ontwerp: Mutero N.V. Interieurarchitectuur, Rotterdam, architect J. Schuil
Uitvoering: NV Nederlandse Aanneming Mij, v.h. Firma H.F. Boersma, Den Haag

De Sun Room is gelegen op het Sun Deck, te bereiken met drie liften en een halfronde trap. De zaal was bestemd voor verblijf van toeristenklasse passagiers die zich op het aangrenzende sportdek konden vermaken. In de loop van de jaren heeft de HAL het gebruik van de zaal regelmatig aangepast: als kinderkamer, als kantoor voor de boeking van landuitstapjes en als sportzaal. Tegenwoordig is de zaal voor vele doeleinden bestemd. Van de oorspronkelijke inrichting is niets overgebleven.

De Sun Room in ca 1960 zoals getoond in een brochure van de HAL.

De Sun Room als sportzaal in 2004 (foto’s Klaas Krijnen)

Messroom officieren:

Voor de officieren was op het Sun Deck een messroom ingericht, waarschijnlijk ontworpen door C.J. Engelen.

De oorspronkelijke inrichting van de messroom (foto’s collectie Rob Lampen)

De officieren bouwden een bar in de messroom, die de naam De Meerpaal kreeg. In 1972 stond de bar tegen het achterschot van de ruimte (foto Roel Valbracht). In latere jaren werd een nieuwe bar gebouwd tegen het voorschot (foto Klaas Krijnen).

Tegenwoordig is de ruimte in gebruik als vergaderlocatie met de naam Seychellen (foto Maarten Krijnen)

Het kunstwerk Theseus en Minotaurus van Willem Akkermans heeft een nieuwe plek gevonden in de  Executive lounge op Sun Deck (foto Klaas Krijnen)