Lower Promenade Deck, Main Deck, A-Deck en B-Deck

Publieke ruimten op het Lower Promenade Deck, Main Deck, A-Deck en B-Deck

Lower Promenade Deck – Vestibule:
In de nissen 4 bronzen beeldjes uit The Tempest van Shakespeare, uitgevoerd door beeldhouwer Geurt Brinkgreve.

krijnentempest-lpdeck

Koning Alonso in de oorspronkelijke omkasting  foto Klaas Krijnen (1994)

Main Deck – Vestibule:
Op de voorwand (nu in de Captains Bar): gedreven bronzen reliëfs “de windstreken”. Ontwerp en uitvoering: Nico Witteman.
Main Deck – Front Office (v.h. Main Foyer):
Oude plattegrond van de stad Rotterdam uit de atlas: “de Vou” uit 1694. Grenzend aan deze ruimten bevond zich de Beauty Parlour.

maindeckkaartKaart van De Vou  foto Klaas Krijnen (1996)

B-Deck – Odyssee Dining Room:
Ontwerp: J.A. van Tienhoven, Amsterdam
Uitvoering: De Nijs Meubelfabriek NV, Rotterdam

Voormalige 1e klasse eetzaal. Dankzij de achteruit geplaatste machinekamer konden de grote eetzalen laag in het schip worden gesitueerd. Aan de wanden zijn decoratieve polychroom ceramiek friezen bevestigd, geïnspireerd op de Odyssee van Homerus: ontwerp: Nico Nagler, Amsterdam. Uitvoering: De Porceleyne Fles, Delft. De betimmeringen werden uitgevoerd in olijfessen, in combinatie met palissander. Aan het hoge plafond zijn ceramiek sterren en bollen aangebracht, welke fel kunnen worden verlicht door de langs de koepelwanden geplaatste indirecte lichtornamenten. De koepelwanden zelf zijn verfraaid met decoratieve, met goudverf vergulde frames.

odyssee-diningroom-uit-brochUit brochure HAL 1960

odyssey-diningrm

foto Klaas Krijnen (1996)

B-Deck – Vestibule:
Voorste palissanderscherm: plaquette van H.M. Koningin Juliana: beeldhouwer: Pieter de Monchy. Achterste palissanderscherm: wapen van de stad Rotterdam: ontwerp in geëmailleerd metaal door Nico Witteman.

B-Deck – La Fontaine Dining Room:
Ontwerp: J.A. van Tienhoven, Amsterdam
Uitvoering: De Nijs Meubelfabriek NV, Rotterdam

Voormalige 2e klasse eetzaal. De decoratieve polychroom keramiek friezen zijn hier geïnspireerd op de fabels van Jean de la Fontaine. (zie ook Odyssee Dining Room). De 2e klasse eetzaal kon naar behoefte worden uitgebreid met twee zijbeuken, uitgevoerd in lichte Vynide en kersenhout. Hier bevinden zich vier metaalplastieken naar een ontwerp van Kees van Roemburg voorstellende: De Zeevaart, De Nieuwe Wereld, Nautische instrumenten en De Zon. De aangrenzende Grillroom werd later verbouwd tot Captain’s diningroom. De ruimte is nu in gebruik voor opslag.

lfdiningrm-harry-moschDe La Fontaine eetzaal in 1959  foto Harry Mosch, met dank aan mw. Thea Mosch-Luckerath

la-fontaine-1994-krijnenFoto Klaas Krijnen (1994)