Op 20 augustus jl. was het 60 jaar geleden dat het ss Rotterdam door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) werd overgedragen aan de Holland Amerika Lijn (HAL). De Vrienden van stoomschip Rotterdam vierden dat samen met WestCord Hotels, de eigenaar van het schip, met een feestelijke dag met als thema ’60 jaar kunst en cultuur op het ss Rotterdam’. De 85 deelnemers genoten van muziek, een uitgebreide lunch, diverse presentaties, rondleidingen en een drankje tijdens het napraten. Alle foto’s zijn gemaakt door Jan-Willem Koene.

Het ss Rotterdam, 60 jaar na de overdracht aan de HAL.

In het theater werden de deelnemers ontvangen met swingende muziek van het Ocean Cruise Jazz Collective

Algemeen-directeur van het ss Rotterdam Ton Wesselink opende de dag. Van Klaas Krijnen, voorzitter van de Vrienden van stoomschip Rotterdam kreeg hij het eerste exemplaar aangeboden van de herziene uitgave van het boek Op reis met de Rotterdam.

Harrie Schuit, Specialist conservering en restauratie interieurs bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) gaf een boeiende inleiding over het interieurensemble van het ss Rotterdam in nationaal perspectief. Zie voor meer informatie over interieurensembles http://www.monumentaleinterieurs.nl/groepen/interieurensembles

Klaas Krijnen besteedde in zijn presentatie onder meer aandacht aan muziek aan boord van het ss Rotterdam. Bijzondere gast was Bennie Bosman, die in 1965 en 1972 als drummer en zanger aan boord werkte.

video: Interview Bennie Bosman

Na de lunch vertelde Joke Haverkorn van Rijsewijk hoe zij in 1955 begon met het weven van wandtapijten. Zij maakte niet alleen vier wandtapijten voor de Club room het ss Rotterdam, maar ook wandtapijten voor bijvoorbeeld het Paleis van Justitie in Arnhem en het Hilton Hotel in Amsterdam.

Christa van Santen vertelde over haar samenwerking met Huub Hierck, voor wie zij de schilderijen Water en Lucht maakte voor in de Ambassador room.

In de Card room vertelde fotograaf Daniël van de Ven bij 10 van zijn foto’s hoe zij tot stand kwamen.

In de middag gaven vrijwilligers van de Vrienden van stoomschip Rotterdam rondleidingen langs onder meer hotelkamers met kunst. Tijdens de borrel speelde het Ocean Cruise Jazz Collective onderhoudende muziek.