Op zondagmiddag 10 september kwamen in de Queens Lounge veel belangstellenden af op de presentaties tijdens Open Monumentendag (foto Klaas Krijnen)

De voorzitter van de Vrienden van stoomschip Rotterdam leidt de middag in (foto Jan-Willem Koene)

Voormalig eerste stuurman Hans Hoffmann vertelde over zijn ervaringen als zeeman. Na een aantal jaren te hebben gevaren op vrachtschepen werd hij in de jaren negentig stuurman op het ss Rotterdam. Hij maakte mooie reizen en enkele dokbeurten mee waarvan hij veel uniek beeldmateriaal toonde, zoals van de renovatie van de dansvloer in de Ambassador Room in 1993. In het najaar van 1996 werd hij loods in het Rotterdamse havengebied. Daarnaast was hij nauw betrokken bij de renovatie van de zeesleper Elbe die als museumschip voor liefhebbers reizen maakt in binnen- en buitenland.

Hans Hoffmann vertelt over zijn tijd op het ss Rotterdam (foto Jan-Willem Koene)

Meesterparketteur Saar Berks vertelde over haar ervaringen als restaurator van antieke houtwerken en parketvloeren. In twee opeenvolgende jaren heeft zij het prestigieuze Nederlands Kampioenschap Parketleggen gewonnen. Ook heeft zij de Rien Bouwmeester bokaal in de wacht gesleept en als enige dame een broche ontvangen voor het voltooien van de technische parketopleiding. Haar hart ligt bij hout, oude (vergeten) technieken en historisch erfgoed. Zij ontwerpt en maakt ook vloeren in opdracht. In de Ambassador Room restaureerde zij in opdracht van WestCord Hotels ss Rotterdam de dansvloer. Het was een opdracht die zij met veel zorg en creativiteit uitvoerde, waarbij de samenstelling van de vloer en wat er onder zat haar verschillende verrassingen bezorgde. Het resultaat mag er zijn.

Saar Berks vertelt over haar werk (foto Jan-Willem Koene)

In de Ambassaor Room toont Saar Berks het resultaat van haar werk (foto Klaas Krijnen)