Op zondag 19 mei organiseerde onze stichting wegens het 60-jarig bestaan van het stoomschip Rotterdam in de La Fontaine zaal een dag over de techniek op het schip. De dag werd goed bezocht door ruim 100 deelnemers. Centraal stond het door onze stichting uitgegeven boek ‘Varen met stoom, de machinekamer van het d.s.s. Rotterdam’. De foto’s zijn gemaakt door Jan-Willem Koene, tenzij anders vermeld.

Na een hartelijk welkomstwoord door Ton Wesselink, algemeen-directeur van het ss Rotterdam, gaat de dag van start.

Roel Valbracht, een van de twee auteurs van het boek, geeft een boeiende presentatie over het varen met stoom in de vele jaren dat hij op het schip werkte.

Roel Valbracht vertelt over zijn ervaringen aan boord van het ss Rotterdam (foto gemaakt door Ryan Derks)

Roel Valbracht in de machinekamer in de jaren 80. Hij werkte van 1964 tot 1988 bij de HAL, waarvan 14 jaar op de Rotterdam (foto’s collectie Roel Valbracht).

Klaas Krijnen, voorzitter van de Vrienden van stoomschip Rotterdam, bedankt Roel voor zijn boeiende presentatie. Op de voorgrond het model dat onze donateur Evert Medendorp maakte en speciaal voor deze gelegenheid meenam.

Cees Huurman vertelt over zijn maritieme levensloop. Varen bij de HAL werd afgewisseld met leren op de Hogere Zeevaartschool. Voordat hij conservator werd van het Maritiem Museum Rotterdam werkte hij een aantal jaren op verschillende HAL-schepen, waaronder de Rotterdam.

In de bootsmansruimte (het kabelgat) en de ankermachinekamer geeft oud-bootsman Dries Poot enthousiast uitleg.

Op het daarboven gelegen Promenadedek vertelt onze vrijwilliger Henk Salij het een ander bij de scheepsbel. Foto gemaakt door Ryan Derks.

Onze vrijwilliger Ton Lenselink aan het woord bij het zwarte remwiel van de bakboord ankerketting.

Ook de machinekamer werd goed bezocht onder leiding van de enthousiaste shiphosts Jannes Schuurhuis en Frans Dronkers.