Voor het eerst sinds de Stichting behoud stoomschip Rotterdam is opgericht, heeft een delegatie van de stichting het schip bezocht. De voormalige Rotterdam ligt zoals bekend nog altijd onder de naam Rembrandt in de haven van Freeport op Grand Bahama.

De conditie van het schip bleek in grote lijnen heel behoorlijk te zijn. Constructief ziet het er goed uit, zowel de romp als de bovenbouw. De toestand van vele detailleringen buitendeks (bijvoorbeeld bij trappen en relingen) maakt wel duidelijk dat het tijd wordt voor een onderhoudsbeurt.

Het interieur bevindt zich in een verrassend goede staat. De publieke ruimtes zijn volledig intact, inclusief de kunstwerken. Wel is alles stoffig en vies. Hier en daar oogt het wat chaotisch doordat het meubilair opzij is geschoven.

Electra en drinkwater worden van de wal betrokken. Door zoveel mogelijk ramen en deuren te openen heeft men voldoende ventilatie op gang gebracht.

Aan boord bevinden zich permanent een “Owner’s Representative” en ongeveer 13 Cubanen. Door deze bemanning worden kleine onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd.

Oud-opvarenden van de HAL hebben de afgelopen tijd meegewerkt om het schip weer tot leven te brengen. Zo is bijvoorbeeld vrijwel overal het electriciteitsnet weer operationeel gemaakt.

Deskundigen op het gebied van kunst, interieur en maritieme historie hebben kort voor ons bezoek een inventarisatie aan boord gedaan; dit ter voorbereiding op een toekomstige monumentenstatus voor het schip.

Over de dokbeurt en renovatie, de toekomstige exploitatie en de definitieve ligplaats wordt druk onderhandeld, maar beslissingen zijn er nog niet genomen. Wel heeft havenwethouder van Sluis op TV Rijnmond gezegd dat het schip vòòr de zomer van 2005 in Rotterdam zal liggen…

Een week aan boord van “onze” Rotterdam: een fantastische ervaring! Overigens willen we benadrukken dat deze reis niet ten laste komt van de stichtingskas.