Vandaag is bekend gemaakt dat het stoomschip Rotterdam voor de restauratie van de binnenzijde in februari a.s. zal vertrekken naar Gdansk in Polen. Sinds 25 november vorig jaar ligt het schip in Cadiz afgemeerd om in een droogdok aan de buitenzijde te worden gerestaureerd en geschilderd. Die werkzaamheden komen deze maand gereed. De Rotterdam heeft dan weer haar oorspronkelijke grijze romp terug. Naar verwachting zal De Rotterdam minimaal 6 maanden in Gdansk verblijven.

In Gdansk wordt het schip asbestvrij en -veilig gemaakt zodat de restauratie van de binnenzijde kan plaatsvinden. Alle aandacht zal uitgaan naar het in oorspronkelijke staat herstellen van de hutten en zalen. Dit alles aangepast aan de veiligheids- en comforteisen van deze tijd. Zo zal de verwarming, de elektrische installatie, geluidsisolatie en het sanitair worden vernieuwd. Ook de liften en het comfort van de hutten worden zo aangepast dat de historische elementen volledig behouden blijven. De luchtbehandeling wordt geheel vervangen en aangepast aan ons klimaat. Verder wordt de brandmeld- en sprinklerinstallatie geheel vervangen zodat het schip, in geval van calamiteiten, meer nog dan menig gebouw een hoge graad van veiligheid kent.

Verschillende werven in Europa kwamen in aanmerking voor de restauratie van het schip. Diverse onderwerpen speelden een rol bij de keuze. Vooral het omvangrijke aantal beschikbare medewerkers, de kwaliteit van het beschikbare vakmanschap, de technische complexiteit van de verbouwing en de planning in tijd hebben de doorslag gegeven om uiteindelijk te kiezen voor Gdansk. De Poolse partners zijn verheugd en trots dat zij een bijdrage kunnen leveren aan de restauratie. Bezoek tevens www.derotterdam.com